Jakikolwiek człowiek, który żyje w kraju, gdzie dominuje gospodarka wolnorynkowa, w jakim miejscu ceny są ustalane przez firmy i kształtowane prawidłami popytu i podaży, a nie ustalane odgórnie przez państwo, jak to miało miejsce( oraz nieustannie jeszcze ma w niektórych krajach) w państwach komunistycznych i z rządami dyktatorskimi, nienagannie zdaje sobie sprawę z bazowych zasad, jakie panują na takim rynku oraz czy chce tego czy nie, akceptuje je. Jedna z takich podstawowych zasad mówi, iż gdy na rynku rośnie popyt na jakiś towar i nie jest możliwe w pełni zaspokojenie tego popytu, to jego cena wzrasta, co akcentuje http://www.natura-medica.pl/. A druga istotna norma mówi, że produkt wysokiej jakości zawsze będzie musiał być droższy od tego, który kosztuje mniej, bo jest wykonany z gorszej jakości surowców. Nie jest dopuszczalne w pełni pogodzenie najwyższej jakości oraz niskiej ceny. Wolno tylko zdobyć pewne kompromisy w tym względzie. Wskutek tego również, osoby, jakie znają te zasady nie są zbytnio zdziwione tym, iż takie artykuły jak choćby zdrowa żywność, fabrykowana na mniejszą skalę i innych warunkach aniżeli stereotypowe towary, ma obowiązek być droższa od klasycznej żywności. Produkt, by zyskać etykietę zdrowego oraz ekologicznego, musi być wytworzony w wyznaczonych warunkach oraz z użyciem wyznaczonych materiałów.